Οι μηχανές συσκευασίας λαδιού και η διαδρομή από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Οι μηχανές συσκευασίας λαδιού διαδραματίζουν το δικό τους ιδιαίτερο ρόλο στην όλη διαδικασία της διαδρομής, από την παραγωγή στην κατανάλωση αυτού του σπουδαίου γεωργικού προϊόντος. Πρόκειται για ένα μέλος μια αλυσίδας στοιχείων, που ξεκινά από την πρωτογενή φάση, δηλαδή την καλλιέργεια και τη συλλογή, μέχρι την τελική τυποποίηση και διανομή στην αγορά.

Το ελαιόλαδο ως υπερτροφή

Το ελαιόλαδο θεωρείται μια από τις βασικότερες υπερτροφές. Πρόκειται για βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ διαθέτει ουσίες που λειτουργούν ως φυσικά «φάρμακα», ισχυροποιώντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Καταπολεμά βαριές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η «κακή» χοληστερόλη, ρυθμίζοντας και πολλές εσωτερικές λειτουργίες. Δίκαια λοιπόν θεωρείται ως σημαντικό διατροφικό είδος.

Χύμα λάδι ή τυποποιημένο;

Τα τελευταία χρόνια υποβόσκει μια προδιάθεση αμφισβήτησης σε ό,τι αφορά την εμπορία του «χύμα» λαδιού. Σίγουρα σε αυτού του είδους τη συναλλαγή,  προτεύοντα ρόλο παίζει η προσωπική σχέση ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή. Η διάθεση του ποιοτικού ελαιόλαδου βασίζεται στην τιμιότητα του πρώτου. Είναι βέβαια δυνατόν να υπάρχουν και στοιχεία τα οποία να μην τα γνωρίζει ούτε ο ίδιος ο αγρότης, είτε από αμέλεια είτε από έλλειψη επαρκών γνώσεων.

μηχανες συσκευασιαςΤυποποιημένο λάδι στα εστιατόρια υποχρεωτικά

Επίσης μην ξεχνάμε ότι και οι κανόνες διάθεσης αγροτικών προϊόντων γίνονται όλο και πιο αυστηροί, στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Αγοράς, με σκοπό κυρίως την προστασία του καταναλωτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε ό,τι σχετίζεται με το ελαιόλαδο, θα μπορούσε να θεωρηθεί η θέσπιση του καινούργιου Νόμου, που υποχρεώνει τα εστιατόρια να το σερβίρουν στους καταναλωτές τυποποιημένο και συσκευασμένο σε μπουκάλι. Αυτό έχει να κάνει με την αποφυγή τόσο της διακίνησης χωρίς τιμολόγια, όσο και της διαμόρφωσης συνθηκών για νοθεία.

Οι κατάλληλες υποδομές

Η σωστή και προσεγμένη συσκευασία λοιπόν διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδρομή του λαδιού από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία, κατασκευασμένα με τις ανάλογες προδιαγραφές, τους κανόνες HAACP, καθώς και τις μηχανές  συσκευασίας λαδιού με τις δυνατότητες που απαιτούνται, για την τυποποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Φιλτράρισμα και συντήρηση

Το ελαιόλαδο φιλτράρεται με συγκεκριμένα στοιχεία, μέσα από μια καθορισμένη διαδικασία. Ειδικό μηχάνημα καθαρίζει το λάδι από τα υπολείμματα, πριν αυτό τοποθετηθεί σε αποστειρωμένες φιάλες. Με ειδικές μηχανές εκτελείται έκχυση αζώτου σε αυτές, με σκοπό την καλύτερη δυνατή συντήρηση του προϊόντος, στο χρόνο, ενώ σε άλλο μηχάνημα τοποθετείται το πώμα. Κατόπιν, στο τελικό στάδιο εκτυπώνεται και επικολλάται η ημερομηνία τυποποίησης.

Αυτό που κυριαρχεί προϊόν είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και το παρθένο ελαιόλαδο. Γενικά επιτρέπεται η διακίνηση σε συσκευασία έως 5 λίτρα. Ωστόσο είναι δυνατόν να έχουμε μεγαλύτερες συσκευασίες σε περιπτώσεις που προορίζεται για κατανάλωση σε μονάδες μαζικής εστίασης, εστιατόρια, νοσοκομεία και καντίνες. Ως καλύτερο υλικό συσκευασίας θεωρείται το σκούρο γυαλί. Γενικά όμως θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες που διέπουν την τυποποίηση τροφίμων.

Οι  μηχανές συσκευασίας λαδιού θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι έχουν κομβική  σημασία σε όλη αυτή τη διαδρομή, από τα πρώτα στάδια της περισυλλογής της ελιάς, μέχρι την τελική στάση, στον καταναλωτή – πελάτη. Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τομέα αυτό, γενικά τείνουν προς την αυστηροποίηση με σκοπό τη διασφάλιση του νόμιμου εμπορίου και της προστασία του καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση η ποιότητα εξασφαλίζει και το ανάλογο θετικό αποτέλεσμα.

Πηγή: Metrotech-hellas.gr