Άμμος γάτας: 4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Οι γάτες έχουν ένστικτο και μόλις τις βάλουμε μέσα στο σπίτι γνωρίζουν αμέσως ότι πρέπει να πάνε στη λεκάνη με την άμμο υγιεινής, για να κάνουν την ανάγκη τους. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, είναι πολύ βολικό ζώο η γάτα για μέσα στο σπίτι και μπορεί να μείνει για ώρες μόνη της με πλήρη αυτοεξυπηρέτηση. Μη διστάζετε να πάρετε μια γατούλα από το δρόμο με τη σκέψη ότι η άμμος για γάτες δεν αρμόζει μέσα στο σπίτι και θα σας προκαλέσει προβλήματα και δυσάρεστα συναισθήματα. Με τα ακόλουθα tips δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα οσμών και καθαριότητας, ενώ και η γατούλα σας θα νιώθει άνετα και χαρούμενη.

λεκάνη για άμμο γάτας

Ποιά Αμμολεκάνη να διαλέξετε;

Υπάρχουν δύο τύποι λεκανών για άμμο γάτας. Οι κλειστές και οι ανοιχτές αμμολεκάνες. Οι ανοιχτές είναι απλώς μια λεκάνη, ενώ στις κλειστές τοποθετείται από πάνω και καπάκι και η γάτα μπαίνει στη λεκάνη μέσα από ένα ελαφρύ πορτάκι. Οι κλειστές αμμολεκάνες είναι ιδανικές, αν έχετε μία γάτα στο σπίτι, αφού παγιδεύουν τις οσμές και δεν αφήνουν την άμμο να πεταχτεί έξω, όταν η γάτα σκάβει. Όμως, για περισσότερες γάτες μέσα στο σπίτι ή για γάτες με μεγάλο στρες, προτείνονται οι ανοιχτές αμμολεκάνες που αρέσουν σε όλες.

Η ιδανική τοποθεσία για την άμμο της γάτας σας

Πού πρέπει να βάλετε την αμμολεκάνη; Εσείς σίγουρα θα θέλετε να τη βάλετε σε ένα σημείο, στο οποίο να μη φαίνεται, όμως το θέμα είναι να αισθάνεται και η γατούλα σας καλά. Πρέπει να είναι σε ένα σημείο που θα έχει μια σχετική εποπτεία του χώρου, ώστε να ελέγχει πιθανές απειλές, αλλά να έχει και μια ιδιωτικότητα. Επίσης, είναι βασικό η αμμολεκάνη να βρίσκεται μακριά από το φαγητό και το νερό της γάτας σας, ώστε να μη μπλέκονται οι μυρωδιές.

αμμοσ για γατεσ

Άμμος γάτας

Ένα άλλο ζήτημα είναι ποια άμμο για γάτες θα διαλέξετε. Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές με τις δύο βασικές κατηγορίες να είναι η απλή άμμος και η άμμος σιλικόνης. Η δεύτερη έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται καθαρισμό των ούρων, αφού τα απορροφάει, και πρέπει απλώς να αντικαθίσταται κάθε 2 εβδομάδες, όπως και η απλή άμμος γάτας. Ωστόσο, δεν προτιμάται από πολλές γάτες, αφού ορισμένες αρνούνται να την επισκεφθούν λόγω του ότι δεν δίνει την αίσθηση του χώματος και έχει παράξενη για αυτές μυρωδιά. Στην απλή άμμο υγιεινής μπορείτε να βρείτε και διάφορες μυρωδιές αλλά και τεχνολογίες που επιτρέπουν την απορρόφηση των οσμών. Σε κάθε περίπτωση, αυτές που έχουν μέσα φίλτρο ενεργού άνθρακα είναι οι πλέον αποτελεσματικές, για να μη μυρίζετε κυριολεκτικά τίποτα.

Πώς να καθαρίσετε την άμμο της γάτας σας;

Για να μην υπάρχουν, πάντως, δυσάρεστες οσμές, αλλά και για να μη νιώθει άσχημα η γατούλα σας, πρέπει να καθαρίζετε την άμμο της γάτας από τις ακαθαρσίες τουλάχιστον μία φορά τη μέρα, ενώ ανά δεκαπέντε ημέρες πρέπει να την αλλάζετε και να πλένετε την αμμολεκάνη με σαπούνι. Καλό είναι, επίσης, να τοποθετήσετε ένα πλαστικό χαλάκι στον πάτο της λεκάνης, γιατί συχνά οι γάτες γρατζουνάνε την επιφάνεια προκαλώντας ρωγμές στο πλαστικό που συγκρατούν τις οσμές.

 

Online Pet Shop Pet-astero.gr