Ενεχυροδανειστηριο.gr - Ενέχυροδανειστήρια Αρχαία Ρώμη

Η αγορά χρυσού έχει περάσει από διάφορα στάδια, με πολλές αντίρροπες τάσεις και εξελίξεις, σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Το λαμπερό αυτό μέταλλο από ένα σημείο και μετά λειτούργησε ως μια σταθερή αξία, με τις αναμενόμενες αποκλίσεις τιμών, μία στιβαρή βάση, για τη διενέργεια των συναλλαγών, καθώς και τη διαμόρφωση ενός νομισματικού συστήματος. Στις μέρες μας ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών στην αγορά χρυσού διενεργείται μέσω των ενεχυροδανειστηρίων.

Η πρώτη εμφάνιση του χρυσού και ο μύθος

Η πρώτη εμφάνιση του χρυσού στη γη χάνεται στα βάθη των αιώνων, άγνωστο πότε, ενώ τον συναντάμε σε αναφορές σχετικές με τον πλούτο των βασιλικών δυναστειών. Και όπως είναι φυσικό όπου δε μας προσφέρει απαντήσεις η Ιστορία «λύσεις» μας δίνει η Μυθολογία.

Ενεχυροδανειστηριο.gr - Ήφαιστος

Σε έναν ακόμα λοιπόν μυθικό καβγά μεταξύ του γνωστού θεϊκού ζεύγους, του Δία και της Ήρας, ο πατέρας των θεών κάνοντας επίδειξη ισχύος έδεσε τη σύζυγό του με χρυσή αλυσίδα. Ο Ήφαιστος όμως την απελευθέρωσε σπάζοντας την με αποτέλεσμα τα κομμάτια της να πέσουν στην Γη.

Ο χρυσός και τα πρώιμα πιστωτικά ιδρύματα

Ίσως αυτό να μας δίνει και μια πειστική εξήγηση για το γεγονός ότι οι αρχαίοι ειδωλολατρικοί ναοί λειτούργησαν και ως ενεχυροδανειστήρια, τα πρώτα στην Ιστορία. Η ιερότητα του χώρου, από μόνη της, αρκούσε για να αποθαρρύνει τους κλέφτες για να προβούν σε μια «βέβηλη» πράξη, όπως θα ήταν η αρπαγή του χρυσού.

Στο πέρασμα των αιώνων, από την αρχαιότητα μέχρι την Αναγέννηση, η αγορά χρυσού πέρασε από διάφορα στάδια. Στην Ελλάδα, από τον 5ο π.Χ. αιώνα, έκαναν την εμφάνισή τους οι αργυραμοιβοί, που ήταν οι πρώιμοι τραπεζίτες. Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συναντάμε τους τελώνες, που εισέπρατταν τους φόρους κερδοσκοπώντας, ενίοτε και με βαναυσότητα, εις βάρος των υπηκόων. Ο διασημότερος ίσως τελώνης υπήρξε ο Ζακχαίος της Καινής Διαθήκης, που ζούσε στην Ιεριχώ. Συναντώντας όμως τον Ιησού Χριστό μετανοεί, αποζημιώνει τετραπλά τους αδικημένους και μοιράζει όλη του την περιουσία στους φτωχούς.

Οι αργυραμοιβοί εξακολουθούν να επιβιώνουν στα μεσαιωνικά χρόνια παρέχοντας έντοκες πιστώσεις, έναντι εγγυήσεων. Σταδιακά, με την επικράτηση και της Αναγέννησης, δημιουργούνται και τα πρώτα τραπεζικά ιδρύματα στον ιταλικό χώρο και τη Φλάνδρα. Το 18ο αιώνα, στην Αγγλία, εμφανίζονται τα πρώτα τραπεζογραμμάτια σε αντιστοιχία χρυσού. Το σύγχρονο νομισματικό σύστημα δημιουργήθηκε στη βάση της σύνδεσης των αποθεμάτων χρυσού με την ποσότητα του χρήματος που υπάρχει σε ένα κράτος. Οι αποκλίσεις δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις.

Ενεχυροδανειστηριο.gr - Ενέχυροδανειστήρια - Αργυραμοιβοι

Η αγορά χρυσού για μια οικογένεια, σε διάφορες μορφές, όπως λίρες, κοσμήματα, τιμαλφή κτλ., ανέκαθεν δημιουργούσε ένα αίσθημα ασφάλειας για τα μέλη της. Σε περίπτωση ανάγκης, ακόμα και για θέματα υγείας, η εκποίηση χρυσού ή έστω η χρησιμοποίηση του ως εγγύηση για λήψη δανείου από το ενεχυροδανειστήριο, παρέχει ρευστότητα σε ένα νοικοκυριό. Ειδικά δε σε εποχές οικονομικών κρίσεων, όπως βιώσαμε και πρόσφατα, είδαμε την τιμή χρυσού να εκτοξεύεται.

Το ευγενές αυτό μέταλλο λειτουργεί ως μια βασική αξία από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις μέρες μας. Σίγουρα η αγορά χρυσού έχει τους δικούς της μυστικούς και άγραφους κανόνες, στους οποίους μπορούν να εντρυφήσουν μόνο οι μυημένοι και εξοικειωμένοι με αυτήν. Οι απλοί πολίτες μπορούν να παρακολουθούν με προσοχή και να λειτουργούν με σύνεση, αποκομίζοντας τα δικά τους οφέλη.

Πηγή: Ενεχυροδανειστηριο.gr