Goldbuyers.co.gr - Αγορά Χρυσού - Μετρητά

Τα ενεχυροδανειστήρια μπήκαν δυναμικά και πάλι στις καθημερινές οικονομικές δραστηριότητες της μέσης ελληνικής οικογένειας, ως αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης, με την ευρύτερη αγορά χρυσού να περνά σε νέα φάση. Η λειτουργία αυτών των πιστωτικών ιδρυμάτων, που περνούσε μια σχετική ύφεση τις τελευταίες δεκαετίες, είναι δυνατόν να προσφέρει λύσεις ρευστότητας στα νοικοκυριά υπό τις συνθήκες αυτές. Σε κάθε περίπτωση βέβαια χρειάζεται προσοχή από τους καταναλωτές, όπως σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.

Η μελέτη της ετυμολογίας της λέξης «ενεχυροδανειστήριο» μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα, πώς αυτό λειτουργεί. Το πρώτο συνθετικό αποτελείται από τη λέξη «ενέχυρο». Στα αρχαία ελληνικά «εν εχύρω», σημαίνει «με ασφάλεια». Προέρχεται από το επίθετο «εχυρός», που στα νέα ελληνικά αποδίδεται ως ασφαλής ή σταθερός.

Ταυτόσημες έννοιες θεωρούνται οι։ υποθήκη, εγγύηση και αμανάτι. Η τελευταία λέξη προέρχεται από το αραβικό «αμανάτ». Στην ουσία πρόκειται για την εμπράγματη εξασφάλιση του δανειστή προς τον οφειλέτη, σε περίπτωση που ο τελευταίος δείξει αδυναμία να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Τα ενέχυρα συνήθως είναι τιμαλφή, κοσμήματα και χρυσές λίρες, κειμήλια, κάθε είδους ασημικά, χρυσαφικά και πολύτιμοι λίθοι. Τώρα τελευταία χρησιμοποιούνται και περιουσιακά στοιχεία, όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη και σε πιο ακραίες καταστάσεις ακίνητα.

Η διαδικασία αξιολόγησης του ενέχυρου, αποτελεί ίσως το σημείο κλειδί σε αυτού του είδους τις συναλλαγές. Με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα, όπως η ειδική «Λυδία Λίθος», υγρά, οξέα και φίλτρα εκτιμάται η πραγματική αξία του κοσμήματος. Διαπιστώνεται η περιεκτικότητά του σε καθαρό χρυσό, εξετάζονται με ακρίβεια τα καράτια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συνεκτιμάται και η κατασκευαστική του αξία, το σχέδιο και η προσωπική εργασία.

Goldbuyers.co.gr - Αγορά Χρυσού - Εκτίμηση αντικειμένων

Το «ενεχυροδανειστήριο» ως φιλοσοφία και τρόπος λειτουργίας έχει τις ρίζες του στο παλαιό επάγγελμα του αργυραμοιβού ή κολλυβιστή. Από την αρχαιότητα αυτοί μεσολαβούσαν στις ανταλλαγές  μεταξύ ξένων νομισμάτων, λαμβάνοντας τη σχετική αμοιβή και γενικά ασκούσαν χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες. Θα μπορούσαν κατά κάποιο τρόπο να θεωρηθούν ως οι πρώιμοι τραπεζίτες.  Στην περίοδο της τουρκοκρατίας επικράτησε ο όρος σαράφης (αραβικά «σαράφ»).

Μια πρώτη μορφή ενεχυροδανειστηρίου εμφανίζεται στο βαβυλωνιακό πολιτισμό, στη Μεσοποταμία, σχεδόν 5.500 χρόνια πριν. Πρόκειται για τον Ερυθρό Ναό, στην Ουρούκ της Χαλδαίας. Οι ιερείς, στο όνομα του Θεού, παρείχαν έντοκα δάνεια στους καλλιεργητές της γης. Ως εγγύηση λάμβαναν από αυτούς αγαθά, προς φύλαξη. Ως απόδειξη έδιναν στον καταθέτη ένα πήλινο πλακίδιο. Ως μονάδα συναλλαγής χρησιμοποιούνταν σάκοι με κριθάρι.

Ως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν οι  ναοί και στην αρχαία Ελλάδα, όπως στην Αθήνα που ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά και του Απόλλωνα στους Δελφούς. Σταδιακά δημιουργούνται και οι πρώτες «ιδιωτικές τράπεζες». Οι κολλυβιστές ανταλλάσσουν νομίσματα και χρηματοδοτούν εμπόρους, φυσικά με πίστωση.

Τα πρώτα νομίσματα ήταν από χαλκό και από σίδηρο. Από τον 7ο π.Χ. αιώνα στον ελληνικό κόσμο εμφανίζονται τα ασημένια και τα χρυσά. Την ίδια εποχή χρησιμοποιούνται τα πρώτα χάρτινα χρήματα στην Κίνα. Ωστόσο τα μεταλλικά νομίσματα χρησιμοποιούνται σε όλον τον κόσμο, ανά τους αιώνες. Ο χρυσός κατέχει ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα μέταλλα. Λόγω της σπανιότητας και λάμψης του στο χρώμα καθίσταται πολύτιμος.

Goldbuyers.co.gr - Αγορά Χρυσού - Χρυσός

Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία εμφανίζονται οι τελώνες, οι οποίοι εκτελούν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, εισπράττουν τους φόρους και συγκεντρώνουν μεγάλο πλούτο. Παράλληλα ιδρύουν συνεταιρισμούς. Οι αργυραμοιβοί στην ουσία δραστηριοποιούνται υπό κρατικό έλεγχο και έχουν σχετικά περιορισμένο κύκλο εργασιών. Μαζί με την πτώση της όμως εξαφανίζεται και όλο αυτό το σύστημα.

Στο Μεσαίωνα αυτοί που ασχολούνται την έντοκη παροχή πιστώσεων, έμποροι, χρυσοχόοι και αργυραμοιβοί εκδίδουν βεβαιώσεις, για τις καταθέσεις που δέχονται. Στα αναγεννησιακά χρόνια λειτουργούν οι πρώτες οργανωμένες τράπεζες στην Ιταλία και τη Φλάνδρα. Το 18ο αιώνα, στην Αγγλία, εκδίδονται τα πρώτα τραπεζογραμμάτια. Αρχικά αντιστοιχούσαν σε αποθέματα χρυσού. Προς το τέλος του αιώνα ο σκωτσέζικος οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ θέτει τις ουσιαστικές βάσεις του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος.

Οι τράπεζες με τις δυνατότητες που διαθέτουν στη διαχείριση των χρημάτων παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομικές λειτουργίες μιας κοινωνίας. Αυτό έχει να κάνει με τη μετατροπή μικρών και μεγάλων καταθέσεων σε μακροχρόνιες χορηγήσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να χρηματοδοτήσουν κατασκευαστικά έργα, καθώς και βιομηχανικές και εμπορικές επενδύσεις.

Goldbuyers.co.gr - Αγορά Χρυσού

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι η ευμάρεια που διαπιστώθηκε στην καθημερινότητα του μέσου Έλληνα τα τελευταία χρόνια προ της οικονομικής κρίσης, εν πολλοίς οφείλεται στα δάνεια που παρείχαν οι τράπεζες σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το ουσιαστικό «κλείσιμο της κάνουλας» όμως της εισροής κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία προκάλεσε ποικίλα προβλήματα.

Οι τοκογλύφοι συχνά έρχονταν ως «σωτήρες» προς τους υπερχρεωμένους πολίτες, παρέχοντας άμεσες πιστώσεις. Αυτό γινόταν και τις εποχές της σχετικής ευημερίας, καθώς συχνά υπήρχε η ανάγκη για άμεση ρευστότητα, την οποία δεν μπορούσαν να καλύψουν οι τράπεζες, λόγω της γραφειοκρατικής και χρονοβόρας διαδικασίας χορήγησης δανείων. Τις περισσότερες φορές όμως οι δανειζόμενοι παγιδεύονται με απρόσμενες και ανυπολόγιστες επιπτώσεις, τόσο στην οικονομική όσο και στην προσωπική τους ζωή.

Τα ενεχυροδανειστήρια λοιπόν θα μπορούσε να πει κανείς ότι είδαν το ρόλο τους κατά κάποιο τρόπο να αναβαθμίζεται, καλύπτοντας ακριβώς το κενό μεταξύ τοκογλύφων και τραπεζών. Στα χρόνια της κρίσης πολλά νοικοκυριά βρέθηκαν υπερχρεωμένα. Η καταφυγή σε τοκογλύφους θεωρείται επικίνδυνη, ενώ οι τράπεζες χορηγούν πλέον δάνεια και πιστώσεις με τεράστιες δυσκολίες.

Επίσης στα χρόνια αυτά κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε η τιμή του χρυσού, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Τα ενεχυροδανειστήρια λοιπόν παρέχουν την ευκαιρία στα νοικοκυριά, είτε να πουλήσουν σε αυτά τα τιμαλφή τους, είτε να τα χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο για να δανειστούν χρήματα άμεσα, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες και αμφιβόλου αποτελέσματος τραπεζικές διαδικασίες.

Goldbuyers.co.gr - Αγορά Χρυσού - Μετρητά

Διόλου τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός, ότι τα χρόνια αυτά υπέρ πολλαπλασιάστηκε στη χώρα μας ο αριθμός των ενεχυροδανειστηρίων. Κάποια από αυτά λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας την επίσημη κρατική άδεια. Σίγουρα όμως η ξαφνική παρουσία πολυάριθμων ενεχυροδανειστηρίων από μόνη της πρέπει να επιστήσει την προσοχή στους καταναλωτές. Χρειάζεται φιλτράρισμα και προσοχή.

Πρέπει να προτιμώνται τα επώνυμα, που έχουν μια διαρκή και διαπιστευμένη παρουσία στο χώρο, ειδικά όταν πρόκειται για χρηματοπιστωτική συναλλαγή. Επίσης πολλές φορές οι καταναλωτές, όντας απελπισμένοι, δε διαβάζουν με την απαιτούμενη συγκέντρωση τους όρους της συναλλαγής. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να βρεθούν προ εκπλήξεως. Όπως σε κάθε χώρο, έτσι και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν οι σταθεροί και ευσυνείδητοι επαγγελματίες και οι «ουρανοκατέβατοι».  Σε κάθε περίπτωση όμως όταν ο πελάτης απευθύνεται στα ενεχυροδανειστήρια μπορεί να αποκομίσει οφέλη, λαμβάνοντας ρευστότητα για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες των σύγχρονων οικονομικών συνθηκών.