Πόσο κοστίζει η τελετή στα γραφεία κηδειών;

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι ένα τραγικό γεγονός και ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα τις πρώτες ώρες και ημέρες είναι ότι οι κοντινοί συγγενείς πρέπει να ασχοληθούν με την οργάνωση της κηδείας. Εκείνες τις στιγμές, κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ εξουθενωτικό και κανείς δεν έχει το μυαλό να εξετάσει διάφορες λεπτομέρειες, οι οποίες ωστόσο είναι σημαντικές. Ένα θέμα, φυσικά, είναι τα έξοδα της κηδείας, τα οποία δεν είναι λίγα και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Επιπλέον, πολλά γραφεία κηδειών εκμεταλλεύονται τη σύγχυση και το πένθος των συγγενών, με αποτέλεσμα να χρεώνουν κρυφά κόστη σε δυσβάσταχτο πολλές φορές ύψος. Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζετε πόσο κοστίζει μια κηδεία και τι πρέπει να προσέξετε, για να έχετε μια συνολική εποπτεία του κόστους.

Παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος

Το κόστος της κηδείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως το είδος του φέρετρου, το μέγεθος του ανθοστολισμού και η παρουσία ή όχι χορωδίας. Επίσης, κάθε κοιμητήριο έχει διαφορετικές χρεώσεις και δικαιώματα ταφής, οπότε η τελική τοποθεσία επηρεάζει και αυτή τη συνολική δαπάνη.

Οικονομική κηδεία

Μια οικονομική κηδεία δεν ξεπερνάει συνήθως τα 1.000 και η προσφορά που δίνεται από τα γραφεία κηδειών περιλαμβάνει το φέρετρο, το σετ ένδυσης, τη μεταφορά της σορού, τη διακόσμηση, την έκδοση όλων των νόμιμων εγγράφων, την εκτύπωση και τη θυροκόλληση των αγγελτηρίων, τους νεκροπομπούς και την αμοιβή του γραφείου κηδειών.

Κλασική κηδεία

Το κόστος μιας κλασικής κηδείας κυμαίνεται περίπου στα 1.200€ και επίσης περιλαμβάνει όλα τα προαναφερθέντα. Η διαφορά της από την οικονομική κηδεία έγκειται στην ποιότητα του φέρετρου καθώς και την πολυτέλεια και το μέγεθος του ανθοστολισμού της εκκλησίας.

Επιπλέον χρεώσεις

Στην προσφορά που κάνουν τα γραφεία τελετών δεν περιλαμβάνονται κάποιες επιπλέον χρεώσεις, όπως η αμοιβή του ναού και του ιερατικού προσωπικού, τα δικαιώματα του νεκροταφείου για την ταφή και τα δημοτικά τέλη, η κατάθεση άνθινων στεφάνων και η παράθεση του καφέ στους παρευρισκόμενους.

Ασφαλιστικά ταμεία

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα έξοδα κηδείας, αν και εξοφλούνται αρχικά από την οικογένεια του αποθανόντος, έπειτα υπάρχει η δυνατότητα να εισπραχθούν από τον ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο ήταν ασφαλισμένος ο θανών. Για να χορηγηθούν τα έξοδα αυτά, πρέπει ο ασφαλισμένος να είχε πραγματοποιήσει 120 ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο έτος, ενώ στην περίπτωση των εργατικών δυστυχημάτων αρκεί η ασφάλιση κατά τη μέρα του ατυχήματος. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου, το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών από το γραφείο τελετών, η βεβαίωση διακοπής της σύνταξης, όταν ο θανών ήταν συνταξιούχος, και η δήλωση ατυχήματος, όταν ο θάνατος επήλθε από ατύχημα.

Πηγές

Γραφεία κηδειών Κυριακίδης
Ι.Κ.Α.