mafou.gr - Είδη Κουζίνας - Κουζίνα - Σαλόνι

Τα είδη κουζίνας που θα επιλεγούν τελικά για τον οικιακό εξοπλισμό κατέχουν σημαντική θέση σε όλη τη χωροθέτηση και αισθητική της κατοικίας. Η κουζίνα έχει ιδιαίτερη λειτουργική σημασία για το σπίτι. Τα είδη κουζίνας παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη μιας ευρείας γκάμας προϊόντων που το καθένα έχει τη δική του πρακτική «αποστολή».

mafou.gr - Είδη Κουζίνας - Κουζίνα Φαγητό

 

Η κουζίνα είναι ένας ιδιαίτερα λειτουργικός χώρος και με ιδιαίτερη σημασία για ένα σπίτι, καθώς παραδοσιακά και πρακτικά εκεί ετοιμάζεται το φαγητό, ενώ συχνά εκεί γευματίζει η οικογένεια. Εκτός βέβαια από το «πρακτικό» υπάρχει και το «αισθητικό» μέρος. Η ισορροπία, με δεδομένο τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, επιτυγχάνεται με τη μελέτη και την έρευνα της αγοράς. Η οικονομική κρίση εξάπτει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επαγγελματιών κατασκευαστών, μια πραγματικότητα που λειτουργεί θετικά για την πτώση των τιμών, προς όφελος του καταναλωτή.

Η πρακτική της αυτόνομης κουζίνας

Στην παραδοσιακή μονοκατοικία, είτε στο χωριό είτε στην πόλη, αποτελεί έναν εντελώς αυτόνομο χώρο. Διαχωρίζεται τις περισσότερες φορές με τοιχώματα από την υπόλοιπη οικία. Εκεί η νοικοκυρά εκτελεί τις εργασίες παρασκευής του φαγητού και των εδεσμάτων. Επίσης σε πολλά σπίτια αυτός είναι και ο χώρος που η οικογένεια γευματίζει.  Σε αυτή τη φιλοσοφία κινούνται και οι κατασκευαστές των αστικών διαμερισμάτων με τα ευρύχωρα δωμάτια. Το τεσσάρι, ως στόχος απόκτησης, αποτελούσε το όνειρο μιας μέσης αστικής ελληνικής οικογένειας. Με τον καιρό όμως και την έκρηξη της αστυφιλίας, σε συνάρτηση και με την ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας εισάγονται νέες κατασκευαστικές τεχνικές.

 

mafou.gr - Είδη Κουζίνας - Κουζίνα Πάσο

Η επικράτηση του minimal

Η εξέλιξη οδηγεί σε περισσότερο minimal αρχιτεκτονικές πρακτικές, για την εκμετάλλευση όλων των διαστάσεων του διαμερίσματος. Στο πλαίσιο αυτό επικρατεί η διαμόρφωση της ενιαίας σαλονοτραπεζαρίας χωρίς να μεσολαβεί το παραδοσιακό χωλ. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζονται πρακτικά μέτρα στο χώρο. Η κουζίνα διαχωρίζεται από την υπόλοιπη οικία με ένα απλό πάσο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη νοικοκυρά ως πάγκος εργασίας για την προετοιμασία και παρασκευή του φαγητού.

Η σύγχρονη κουζίνα

Η κατασκευή της σύγχρονης κουζίνας πραγματοποιείται και από άλλα υλικά, εκτός από το παραδοσιακό και συνάμα ακριβό ξύλο. Ο βακελίτης και η μελαμίνη αποτελούν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις. Οι διάφορες ηλεκτρικές και οικιακές συσκευές πρέπει να τοποθετούνται στο χώρο με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετούν τις εργασίες του νοικοκυριού. Ο απορροφητήρας μπορεί να είναι απλός λευκός, ανοξείδωτος, συρόμενος και με καμινάδα inox. Η επιλογή του υλικού και του χρώματος συνδυαστικά με τη γενικότερη όψη του εσωτερικού της κατοικίας λειτουργούν καταλυτικά στην πραγματοποίηση όμορφων αισθητικών αποτελεσμάτων.

mafou.gr - Είδη Κουζίνας - Κουζίνα - Σαλόνι

 

Υδραυλικά είδη κουζίνας

Η αποχέτευση, η ροή των υδάτων μέσω της σύνδεσης των σωληνώσεων και η τοποθέτηση του νεροχύτη ως σύνολο μαζί με το ρουξούνι και την μπαταρία βρύσης, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας. Συχνά προσαρμόζονται και οι συσκευές για τα φίλτρα νερού. Στο νεροχύτη, ως υλικό προτιμάται ο γρανίτης ή το ανοξείδωτο μέταλλο.

Διακοσμητικά και λειτουργικά είδη κουζίνας

Βέβαια τα είδη κουζίνας περιλαμβάνουν πολλά άλλα προϊόντα, που χρησιμοποιούνται από τη νοικοκυρά στην «παραγωγή» αλλά και από όλη την οικογένεια στην «κατανάλωση». Η αγορά των διαφόρων αξεσουάρ, όπως αποχυμωτές, μπλέντερ, συσκευών αποθήκευσης τροφίμων και φυσικά σετ πιάτων και ποτηριών, πρέπει να γίνεται πάντα με γνώμονα την αναγκαιότητα σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας χωρίς βέβαια να αγνοείται ο παράγοντας αισθητική.

Πηγή: mafou.gr