mafou.gr - Είδη Θέρμανσης - Κεντρική Θέρμανση

Τα είδη θέρμανσης, με την αναγκαιότητα και την ποικιλία που τα διακρίνουν, αποτελούν ένα βασικό ζήτημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Η οικονομική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στη μεταπολεμική Ελλάδα, σε συνδυασμό με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στον τρόπο ζωής, καθώς και με την αστικοποίηση της κοινωνίας, επέδρασε διαρθρωτικά σε πολλές συνήθειες της καθημερινότητας των πολιτών. Σε ό,τι αφορά τον οικιακό εξοπλισμό, διαπιστώνουμε νέες κατασκευαστικές προσεγγίσεις και καινούργιες συσκευές. Στη θέρμανση οι παραδοσιακές σόμπες και οι εστίες (τζάκια) σταδιακά αντικαταστάθηκαν από τα σώματα καλοριφέρ, με αποτέλεσμα αυτή να καθίσταται ποιοτικότερη και συνολικότερη για το χώρο μας.

Στη χώρα μας, τις αμέσως προηγούμενες δεκαετίες παρατηρήθηκε έξαρση της χρήσης αυτών των σωμάτων, με την ανάλογη κατανάλωση του πετρελαίου. Σε κάποιες περιοχές τοποθετήθηκαν και αγωγοί ροής φυσικού αερίου, για μεγαλύτερη οικονομία στη θέρμανση. Ωστόσο η μνημονιακή περίοδος ανέτρεψε πολλά δεδομένα στην παγιωμένη καθημερινότητα και τις αντιλήψεις των πολιτών.

 

Η θέρμανση στα χρόνια της οικονομικής ευδαιμονίας

Η οικονομική ευμάρεια, σε συνδυασμό με τον αστικό τρόπο ζωής και σκέψης, είχε επιφέρει και σημαντικές εξελίξεις στον κατασκευαστικό τομέα. Σε αυτό το περιβάλλον προκρίνονται οι minimal κατασκευές, για την εκμετάλλευση όλων των τετραγωνικών μέτρων του σπιτιού ή του κτιρίου. Επίσης προτιμώνται λύσεις, όπως τα ενεργειακά κουφώματα, αλουμινίου ή pvc, τα οποία, όπως και στην περίπτωση του φυσικού αερίου, έχουν σχετικά υψηλό κόστος μετατροπής ή κατασκευής, με απώτερο στόχο την απόσβεση μέσω της δραστικής μείωσης των δαπανών για τη θέρμανση.

 

mafou.gr - Είδη Θέρμανσης - Ξυλόσομπα

 

Η ανατροπή

Η διαφοροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος, ως αποτέλεσμα της βαθιάς οικονομικής κρίσης, οδήγησε τα νοικοκυριά σε αναζήτηση άλλων διεξόδων, για τα είδη θέρμανσης. Ολόκληρες πολυκατοικίες, ακόμα και στις λεγόμενες εύπορες περιοχές των αστικών κέντρων, μέσω των συνελεύσεων τους αποφάσισαν να μην προμηθευτούν πετρέλαιο. Η καθιέρωση του επιδόματος θέρμανσης, πρόσφερε κάποια ανακούφιση στους δικαιούχους, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα.

 

Κλιματιστικά και άλλες λύσεις

Η καταφυγή πολλών οικογενειών στα κλιματιστικά, για να ζεσταίνονται στο χειμερινό ψύχος, έχει μειονεκτήματα, καθώς δεν είναι δυνατόν να προσφέρει την ίδια ποιότητα στη θέρμανση, όπως η χρήση των σωμάτων του καλοριφέρ. Επιπροσθέτως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έχει εκτοξευτεί.

 

mafou.gr - Είδη Θέρμανσης - Θερμαντικό Σώμα

 

Αποσπασματικές λύσεις αποτελεί η «επιστροφή στο παρελθόν», με την επανενεργοποίηση, της εστίας και της ξυλόσομπας. Βέβαια τα πάντα εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητες, αλλά ενίοτε και τις διαθέσεις του νοικοκυριού, καθώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός ελέγχεται πολύ δύσκολα πλέον.

 

Η χρήση των καλοριφέρ στις πολυκατοικίες και ο απαραίτητος εξοπλισμός

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των καλοριφέρ στις πολυκατοικίες έχουμε να κάνουμε με δύο βασικές κατηγοριοποιήσεις, που με τη σειρά τους καλό είναι να έχουν κάποια κατάλληλα αξεσουάρ.

-Κεντρική θέρμανση. Εδώ χρειάζονται οι κυκλοφορητές. Τα δοχεία διαστολής πραγματοποιούν τον έλεγχο της αύξησης του όγκου του νερού, κατά 4%, όταν αυτό ζεσταίνεται από τη διαδρομή λέβητας – θερμαντικά σώματα – λέβητας, αφού έχει ήδη θερμανθεί.

-Αυτόνομη θέρμανση. Οι ηλεκτροβάνες φροντίζουν για την ομαλή είσοδο του ζεστού νερού.

 

mafou.gr - Είδη Θέρμανσης - Κεντρική Θέρμανση

 

Επίσης, όταν υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας, με τις κατάλληλες υποδομές, με το άναμμα του καλοριφέρ επιτυγχάνεται και το ζέσταμα του νερού, για το μπάνιο ή άλλες χρήσεις.

Η θέρμανση πάντα ήταν μια πολύ σοβαρή υπόθεση, για τη μέση ελληνική οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ περιορισμένα για τα νοικοκυριά. Χρειάζεται ενδελεχής μελέτη και η αναζήτηση εξισορροπιστικών λύσεων.

 

Πηγή: mafou.gr