συναγερμοι σπιτιων

Οι μαγνητικές επαφές αποτελούν τη μία από τις δύο μεγάλες κατηγορίες αισθητηρίων συσκευών των συστημάτων συναγερμού (η άλλη κατηγορία είναι οι ανιχνευτές ή αλλιώς ραντάρ). Με τις μαγνητικές επαφές παγιδεύονται ανοίγματα του προστατευόμενου χώρου σε παράθυρα και πόρτες, ώστε η ενδεχόμενη παραβίαση να γίνει άμεσα αντιληπτή, πριν καν ο διαρρήκτης εισέλθει στον προστατευόμενο χώρο. Το πιο απλό είδος μαγνητικών επαφών είναι αυτές που αποτελούνται από δύο μαγνήτες. Ο ένας είναι τοποθετημένος σε ένα σταθερό σημείο του παραθύρου ή της πόρτας και ο άλλος στο σημείο που κινείται, για να ανοίξει. Αν ο ένας μαγνήτης απομακρυνθεί από τον άλλον όσο το σύστημα συναγερμού είναι οπλισμένο, τότε ειδοποιείται η κεντρική μονάδα και στη συνέχεια η σειρήνα για την παραβίαση. Υπάρχουν, όμως, και άλλα πιο εξελιγμένα και προχωρημένα είδη μαγνητικών επαφών για ακόμα πιο ολοκληρωμένη προστασία στους συναγερμούς καταστημάτων και σπιτιών αλλά και μεγαλύτερων μονάδων που χρειάζονται υψηλού επιπέδου ασφάλεια.

Ανιχνευτές θραύσης υαλοπινάκων

Οι ανιχνευτές θραύσης υαλοπινάκων τοποθετούνται πάνω στο τζάμι, έτσι ώστε να ανιχνεύσουν σπάσιμο ή χαράγμά του. Λειτουργούν ανιχνεύοντας την υψηλή συχνότητα που δημιουργείται στη θραύση του τζαμιού και έτσι αποτρέπουν ψευδό-συναγερμούς, αφού δεν διεγείρονται με τη χαμηλή συχνότητα του αέρα ή των αυτοκινήτων.

ανιχνευτης θραυσης υαλοπινακων

Ενσύρματα πλαίσια

Τα ενσύρματα πλαίσια τοποθετούνται σε σημεία, τα οποία ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θέλει να παραμένουν ανοιχτά κυρίως για λόγους εξαερισμού και τα οποία θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον επίδοξο διαρρήκτη. Με αυτό το σύστημα συναγερμού από τη μία τα σημεία αυτά μένουν ανοιχτά και από την άλλη παρέχεται επαρκής προστασία.

Αντικλεπτικοί τάπητες

Οι αντικλεπτικοί τάπητες εγκαθίστανται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, όπως μπαλκόνια, βεράντες και κήπους, ώστε να σημάνουν συναγερμό, αν κάποιος πατήσει πάνω τους. Παλαιότερα, είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς ψευδό-συναγερμούς, αφού ενεργοποιούνταν πολύ εύκολα, όμως πλέον η τεχνολογία τους έχει προχωρήσει, αφού μπορούν να ανιχνεύσουν συγκεκριμένο βάρος και να αποκλείσουν έτσι το πάτημα από κάποιο ζώο.

Ανιχνευτές περιμετρικής προστασίας

Οι ανιχνευτές περιμετρικής προστασίας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την προστασία των εξωτερικών χώρων, αποτελούνται από ένα ομοαξονικό αισθητήριο καλώδιο, το οποίο τοποθετείται σε φράχτες. Ανιχνεύει την προσπάθεια των διαρρηκτών να κόψουν το καλώδιο, να σηκώσουν ή να πηδήξουν το φράχτη. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι παραμένει ανεπηρέαστο από παράγοντες, όπως η υγρασία, η υψηλή θερμοκρασία και η βροχή, ενώ έχει πολύ χαμηλό κόστος. Αυτό το είδος ανιχνευτών δεν χρησιμοποιείται τόσο σε συναγερμούς σπιτιών αλλά σε μεγάλες εκτάσεις με φράχτες, όπως αεροδρόμια, νοσοκομεία και σωφρονιστικά ιδρύματα που έχουν ψηλούς φράχτες.

ανιχνευτης περιμετρικης προστασιας

Υπόγειοι ανιχνευτές

Σε κτίρια που απαιτείται πολύ υψηλή προστασία, όπως για παράδειγμα στρατιωτικές βάσεις, τοποθετούνται και υπόγειοι περιμετρικοί ανιχνευτές, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πλησιάσει κάποιος ακόμα και σε κοντινή απόσταση. Αυτού του τύπου οι ανιχνευτές είναι υπόγειοι σωλήνες από εύκαμπτο συνθετικό ελαστικό, οι οποίοι είναι γεμισμένοι με νερό και αντιπηκτικό σε υψηλή πίεση, ενώ στη μέση τους έχουν έναν εξισορροπητή πίεσης. Όταν πλησιάζει κάποιο άτομο, η πίεση αλλάζει και έτσι ανιχνεύεται το σήμα που μεταβιβάζεται στο κέντρο και σημαίνει συναγερμό.

Δείτε περισσότερα στο DC συστήματα συναγερμού.