Οδηγίες κατά την ορθοδοντική θεραπεία

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι μία εντελώς ακίνδυνη και ανώδυνη θεραπεία με θεαματικά αποτελέσματα. Παράλληλα, έχει ελάχιστες επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, καθώς απλώς καλούμαστε να συνηθίσουμε τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς μέσα στο στόμα μας, ενώ και την αλλαγή στο αισθητικό αποτέλεσμα, που επέφεραν παλαιότερα οι ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί, τα γνωστά σε όλους μας σιδεράκια, αντιμετωπίζουν πλέον τα διάφανα ή αλλιώς αόρατα σιδεράκια που είναι ευρέως διαδεδομένα ειδικά στην ορθοδοντική για ενήλικες. Ωστόσο, εφόσον ξεκινήσουμε την ορθοδοντική θεραπεία, πρέπει να βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον ορθοδοντικό μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες του, έτσι ώστε να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα γρήγορα και σωστά.

 

Τη μεγαλύτερη δυσφορία την φέρνουν οι κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί (μασελάκια), οι οποίοι, αν και χρειάζονται προσοχή στη φροντίδα τους, δεν αλλάζουν το αισθητικό αποτέλεσμα του προσώπου μας, καθώς δεν φοριούνται συνεχώς. Ο ασθενής, λοιπόν, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες του ορθοδοντικού του σχετικά με τις ώρες που θα πρέπει να φοράει τον ορθοδοντικό μηχανισμό αλλά και το σωστό τρόπο τοποθέτησης και καθαρισμού του. Συνήθως, τα μασελάκια φοριούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας και τοποθετούνται πολύ εύκολα, ενώ όταν αφαιρούνται πρέπει πρώτα να πλένονται σχολαστικά και έπειτα να τοποθετούνται στην ειδική θήκη. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ομιλίας, καλό είναι ο ασθενής να διαβάσει ένα κείμενο φωναχτά κατευθείαν μόλις τοποθετήσει το μηχανισμό στο στόμα του, έτσι ώστε να συνηθίσει να μιλάει χωρίς αυτός να τον εμποδίζει.

 

Οι ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί (σιδεράκια) σπάνια δημιουργούν το οποιοδήποτε πρόβλημα στον ασθενή, αν και πάντα υπάρχει η περίπτωση ο ασθενής να αισθάνεται μία μικρή ενόχληση τις πρώτες δύο ή τρεις μέρες. Αν αυτό συμβεί, θα ενημερωθεί από το γιατρό του για τις τροφές που πρέπει να τρώει, οι οποίες θα είναι μαλακές για να μην επιβαρυνθεί επιπλέον η στοματική του κοιλότητα. Η όποια δυσφορία θα υποχωρήσει γρήγορα, όμως μετά ο ασθενής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στον σωστό καθαρισμό των δοντιών αλλά και της ορθοδοντικής συσκευής. Επίσης, πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον ορθοδοντικό, αν τα σιδεράκια ξεκολλήσουν ή αν η ενόχληση συνεχίζεται ή εστιάζεται σε ένα συγκεκριμένο δόντι.

 

Αυτό που περνάει περισσότερο απαρατήρητο και σπανίως δημιουργεί το οποιοδήποτε πρόβλημα είναι το ορθοδοντικό μικροεμφύτευμα. Το μόνο που πρέπει να προσέχει ο ασθενής είναι να μην το αγγίζει με τα δάχτυλά του ούτε να παίζει με αυτό με τη γλώσσα του. Επιπλέον, όπως συμβαίνει με οτιδήποτε τοποθετείται στο στόμα μας, το ορθοδοντικό μικροεμφύτευμα πρέπει να καθαρίζεται με προσοχή αλλά και σχολαστικά. Ο ασθενής πρέπει να θορυβηθεί και να επικοινωνήσει με τον ορθοδοντικό του αν ο μηχανισμός αυτός παρουσιάζει κινητικότητα ή προκαλεί πόνο.

 

Σε κάθε περίπτωση, πριν φύγετε από το ιατρείο του ορθοδοντικού σας τη μέρα που τοποθετήσατε οποιονδήποτε ορθοδοντικό μηχανισμό, πρέπει να έχετε κάνει όλες σας τις ερωτήσεις, να έχετε λύσει όλες σας τις απορίες και να έχετε ακούσει με προσοχή τι έχει να σας πει ο γιατρός σας. Άλλωστε, η ορθοδοντική θεραπεία δεν είναι κάτι που θα σας δυσκολέψει και θα χαρείτε πολύ με το αποτέλεσμά της, αρκεί να ολοκληρωθεί σωστά και χωρίς παρενέργειες.

Συγγραφή άρθρου: Δρ. Δημήτριος Μοίρας