Οι περιορισμοί της ορθοδοντικής θεραπείας

Σκέφτεστε να επισκεφθείτε τον ορθοδοντικό σας και να ξεκινήσετε την ορθοδοντική σας θεραπεία; Συγχαρητήρια! Η ορθή οδοντική σύγκλειση συμβάλλει στη στοματική αλλά και τη συνολική σας υγεία, ενώ έχει και ένα υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα που κολακεύει όλους. Ωστόσο, πριν πάρετε τη μεγάλη απόφαση, καλό είναι να γνωρίζετε τους περιορισμούς της ορθοδοντικής θεραπείας, οι οποίοι βέβαια είναι πολύ λίγοι και περισσότερο προληπτικοί. Με αυτό τον τρόπο, θα ξέρετε τι να περιμένετε και πότε θα είστε έτοιμοι για να γίνει αυτό το μεγάλο βήμα σωστά και με ακρίβεια.

 

Ηλικία

Η ηλικία δεν αποτελεί πλέον περιορισμό της ορθοδοντικής θεραπείας, καθώς με την πρόοδο της οδοντιατρικής επιστήμης μπορούν να γίνουν θαύματα σε αυτόν τον τομέα, ενώ και με τους διακριτικούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς για ενήλικες, όπως τα αόρατα ή τα διάφανα σιδεράκια κάθε ενήλικας μπορεί να αποκτήσει το χαμόγελο που επιθυμεί χωρίς να αλλάξει την καθημερινότητα και την εμφάνισή του. Ωστόσο, οι ενήλικες δεν έχουν συνήθως τόσο καλή στοματική υγεία, όπως τα παιδιά, οπότε απαιτείται συχνά να τροποποιηθεί το σχέδιο θεραπείας και ο ενήλικας να επισκεφθεί πρώτα κάποιον γενικό οδοντίατρο, ο οποίος θα επιληφθεί των όποιων προβλημάτων. Επίσης, η μετακίνηση των δοντιών γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς όσο περνούν τα χρόνια, οπότε ο ενήλικας ίσως πρέπει να έχει μεγαλύτερη υπομονή μέχρι να δει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Εγκυμοσύνη

Καθαρά προληπτικά καλό είναι να μην ξεκινά η ορθοδοντική θεραπεία στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Αν, όμως, έχετε ήδη ξεκινήσει την ορθοδοντική θεραπεία, τότε δεν υπάρχει λόγος να τη σταματήσετε αν μείνετε έγκυος. Θα πρέπει απλώς να ενημερώσετε τον ορθοδοντικό σας και να βουρτσίζετε επιμελώς τα δόντια σας, μιας και οι έγκυες έχουν την τάση να εμφανίζουν ουλίτιδα ευκολότερα.

 

Χρόνια νοσήματα

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία ακόμα και σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια, συστηματικά νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη και αιματολογικές ή ενδοκρινολογικές διαταραχές. Παρά όλα αυτά, κάποιες ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν το ρυθμό μετακίνησης των δοντιών ή τη σταθερότητά τους, όπως για παράδειγμα η οστεοπόρωση. Επίσης, κάποιες άλλες ασθένειες μπορεί να απαιτούν να ληφθεί προληπτική φαρμακευτική αγωγή πριν την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, ο ορθοδοντικός θα έρθει σε επαφή με τον θεράποντα ιατρό σας και θα καθορίσει ανάλογα το σχέδιο θεραπείας.

 

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα που δεν βρίσκεται σε φάση θεραπείας μπορεί να αποτελεί ισχυρή αντένδειξη για την ορθοδοντική θεραπεία, καθώς ενδέχεται ο ασθενής ακόμα και να χάσει κάποια δόντια, αν τα ούλα και το κόκκαλο υποχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό. Όμως, αν η περιοδοντίτιδα βρίσκεται σε έλεγχο, τότε η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί κανονικά, αν και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την στοματική σας υγιεινή. Παράλληλα, απαιτείται η στενή συνεργασία του ορθοδοντικού με τον περιοδοντολόγο, ώστε καμία από τις δύο θεραπείες να μην επηρεάσει αρνητικά την άλλη. Ωστόσο, αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι μετά την επιτυχημένη ορθοδοντική θεραπεία, η περιοδοντίτιδα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο ή ακόμα και να θεραπευτεί πλήρως ευκολότερα, καθώς η σωστή σύγκλειση των δοντιών βοηθάει στον ολοκληρωμένο καθαρισμό των ούλων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία καλέστε στο 2106014259 – Ορθοδοντικός Dr. Δημήτριος Μοίρας