γάτα παίζει στον κήπο

Η παχυσαρκία έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και των ζώων, οπότε είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε το βάρος της γατούλας σας σταθερό σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Οι περισσότερες γάτες με την πάροδο της ηλικίας αλλά και λόγω των ωρών που περνούν μέσα στο σπίτι ξαπλωμένες –η αγαπημένη συνήθεια των αιλουροειδών- παίρνουν εύκολα βάρος, ειδικά αν είναι στειρωμένες. Αν, λοιπόν, η διατήρηση της σιλουέτας της γάτας σας κάπου σας ξέφυγε στην πορεία, πρέπει να την επαναφέρετε σιγά σιγά και σταδιακά με πολλή επιμονή και προσήλωση στο στόχο. Οι απότομες διακυμάνσεις βάρους στις παχύσαρκες γάτες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη διατάραξη του μεταβολισμού τους και την επιβάρυνση του ήπατος, οπότε η γατούλα σας δεν πρέπει να χάνει πάνω από μισό κιλό το μήνα. Πώς, όμως, θα το πετύχετε αυτό; Με ένα πλέγμα πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε!

Τροφή γάτας

Υπάρχουν διάφορες γατοτροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους της γάτας σας. Αυτές περιέχουν μεγάλη ποσότητα σε κρέας, λίγους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και λίγα λιπαρά. Από την άλλη, το να αλλάξετε την τροφή της γάτας σας μόνο και μόνο για να της ξεκινήσετε δίαιτα μπορεί να μην είναι καλή επιλογή, αφού ενδέχεται εκείνη να αρνηθεί να φάει ή και να στρεσαριστεί πολύ με αυτή την αλλαγή. Όπως προελέχθη, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να λιμοκτονήσει η γάτα, διότι αυτό μπορεί να καταστεί πολύ επιβλαβές για τον οργανισμό της. Μια άλλη λύση είναι να της αντικαταστήσετε την ξηρά τροφή με κονσέρβα, κάτι στο οποίο ελάχιστες γάτες θα πουν όχι, αφού η κονσέρβα είναι πιο νόστιμη και λαχταριστή. Οι γατοτροφές σε κονσέρβα περιέχουν λιγότερες θερμίδες από την ξηρά τροφή, ενώ οδηγούν και σε κορεσμό γρηγορότερα.

Ποσότητα φαγητού

Φυσικά, εκτός από το είδος της γατοτροφής πρέπει να προσέξετε και την ποσότητα του φαγητού. Μια συνήθεια που παχαίνει πολύ τις γάτες είναι να υπάρχει μονίμως ένα μπολ με φαγητό. Ιδανικά τα γεύματα πρέπει να είναι δύο και μάλιστα με μετρημένη ποσότητα σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στη συσκευασία της γατοτροφής ανάλογα με το βάρος του ζώου. Αν η γατούλα σας έχει συνηθίσει να τρώει οπότε θελήσει, η προσαρμογή στα δύο γεύματα θα είναι δύσκολη, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε με τέσσερα γεύματα τη μέρα και να τα μειώσετε σταδιακά. Το παν είναι να μην ενδώσετε στα παράπονα που θα σας κάνει η γατούλα σας, αλλά να μείνετε σταθερή στην προσπάθεια να της προσφέρετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Άσκηση

Η άσκηση δεν είναι μόνο ένας τρόπος να χάσει η γατούλα σας βάρος, αλλά συνδέεται γενικότερα με την ευζωία της και την καλή της διάθεση. Άλλωστε, το παιχνίδι μαζί της προσφέρει και στους δύο στιγμές χαλάρωσης και συναισθηματικού δεσίματος. Ελάχιστες γάτες θα μείνουν ασυγκίνητες σε ένα κορδόνι με φτερά ή ένα laser. Το κυνήγι ξεκινάει και τα κιλά πέφτουν. Μια άλλη λύση είναι να βάλετε στη γατούλα σας λουράκι και να την πάρετε για βόλτα. Το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση!

 

Online Pet Shop Pet-Astero.gr